Frankrijk & Corona

Bij ons in Châtel-Montagne, kun je "contactloos" verblijven!!
Jullie vakantiehuis is voor jou en je gezin alleen en je hoeft, als je dat niet wilt, met niemand iets te delen.

 

Je kunt heerlijk genieten van de rust, de ruimte en de mooie vrije natuur.
De geluiden van de ruisende dennen, het wuiven van het gras en de koeien die her en der in de omgeving rustig staan te grazen. 

Châtel-Montagne ligt vrij gelegen in een super rustige omgeving. In La Montagne Bourbonnaise, een zeer uitgestrekte regio en een dun bevolkt gebied. Châtel-Montagne zelf heeft ongeveer 450 inwoners verdeeld over 35km².
Tussen heuvels en dalen, waar je uren kunt wandelen of fietsen (ATB, MTB of racefiets) zonder ook maar iemand tegen te komen.

Vakantiehuis:

Het is vanaf 15/06/2020 weer vrij toegestaan om door Frankrijk te reizen, en jij kunt dus jouw vakantie bij ons in Châtel-Montagne doorbrengen. Wij zullen je met gepaste afstand ontvangen in een schoon en opgeruimd vakantiehuis. De bedden zijn bij aankomst al opgemaakt met fris gewassen beddengoed en er ligt een informatieboekje klaar met allerlei info over het domein en de omgeving. Het vakantiehuis heeft een eigen badkamer, keuken, open woonkamer, toilet, slaapkamers en terras. Er zijn dus geen ruimtes die je zou moeten delen met anderen. 
Het speeltuintje, zwembad, de kinderfietsjes, de boeken en DVD's en de wasmachine zijn voor gezamenlijk gebruik, maar dat is een eigen vrije keus om daar wel of niet gebruik van te maken.

Frankrijk:

OUI OUI, we mogen weer!!!
Vanaf 15/06/2020 zijn alle grensrestricties vervallen, dus we kunnen weer op vakantie naar Frankrijk!!

De Franse regering heeft op 13 juni bekendgemaakt dat alle grensrestricties voor Schengenlanden vervallen op maandag 15 juni, vanaf ’s ochtends 0.00 uur. Er is dus geen formulier meer nodig om het land in te komen. Ook geldt er geen verplichte quarantaine voor vakantiegangers, behalve voor reizigers uit Spanje en Groot-Brittannië. 

Het nieuws en informatie, van 28-05-2020 van de website Frankrijk.nl:

 • De Franse premier heeft laten weten dat reizigers uit Schengenlanden vanaf 15 juni weer vrij naar Frankrijk kunnen reizen. 

 •  De situatie in Frankrijk is zeer positief: de circulatie van het coronavirus is de afgelopen weken zelfs meer gedaald dan verwacht.

 • Frankrijk opent op 15 juni de grenzen met andere Schengenlanden en er geldt geen quarantaine voor binnenkomende reizigers uit Europa.

 • De Fransen mogen vanaf 2 juni weer vrij rondreizen in eigen land: de 100 km-regel vervalt.

 • Er zijn geen ‘rode’ departementen meer op het vasteland van Frankrijk. Alleen Ile-de-France (Groot-Parijs) is aangemerkt als een ‘oranje’ zone waar een paar extra restricties gelden.

 • Campings mogen vanaf 2 juni weer open in vrijwel heel Frankrijk (behalve regio Parijs). Hotels en B&B’s waren al open.

 • De Franse horeca gaat weer open vanaf 2 juni, Binnen in cafés en restaurants mogen er maximaal 10 gasten uit één gezelschap samen tafel zitten. In Parijs (oranje zone) mogen tot 21 juni alleen nog de terrassen openen.

 • Stranden, parken, musea, monumenten en theaters gaan weer open vanaf 2 juni (volgens specifieke regels).

 • Ook de meeste pretparken gaan binnenkort weer open. Onder meer Puy du Fou, Futuroscope en Parc Astérix hebben hun heropening al aangekondigd. Disneyland Paris moet wachten tot 21 juni, want dat attractiepark ligt in Ile-de-France, een oranje gebied.

 • Mondmaskers (zelfgemaakt of chirurgische) worden in Frankrijk verplicht in musea en veel andere publieke plekken. Winkeliers mogen het zelf beslissen.

Met deze versoepeling is fase 2 van de déconfinement ingegaan, die duurt van 2 juni tot 21 juni. In deze nieuwe periode is volgens de premier  bijna alles weer ‘vrij en zijn restricties de uitzondering’. Na 21 juni worden ook die laatste restricties opgeheven, als de situatie goed blijft. Wel gelden er voorlopig specifieke sanitaire regels voor alle sectoren en adviseert de overheid thuiswerken voorrang te geven in het bedrijfsleven.

Extra informatie, geldig vanaf 2 juni 2020:

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?

Sinds april hamert de Franse overheid op het nut van mondbescherming dus vooral in de grote steden zie je relatief veel mensen rondlopen met mondkapjes. Dit is in Frankrijk echter niet verplicht op straat*. Ook niet in het park, op het strand of andere plekken in de buitenlucht.

 • Wel zijn mondkapjes in Frankrijk verplicht in het openbaar vervoer en ook in musea.

 • Verder zijn mondkapjes soms verplicht in winkels (elke winkelier of winkelketen mag dit zelf beslissen), theaters en concertzalen.
   

Deze verplichting (port du masque obligatoire) geldt in principe alleen voor personen ouder dan 11 jaar en het staat aangegeven bij de ingang.

Horeca: zijn de cafés en restaurants in Frankrijk weer open?

Restaurants en cafés mogen vanaf 2 juni weer open in bijna heel Frankrijk. 
Voorwaarden: minstens 1 meter afstand tussen de tafeltjes, maximaal 10 personen van één gezelschap aan één tafel (mag uit verschillend huishoudens), verplichte mondbedekking voor de bediening en ook voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant.

Winkels en markten

Alle winkels mogen weer open in Frankrijk, zelfs de grote warenhuizen en winkelcentra.

Winkeliers bepalen zelf hun veiligheidsregels. Zo zie je in de grote steden nu in veel winkels: verplicht dragen van mondkapje en gebruik van pompje handgel bij de ingang, maximumaantal bezoekers, eenrichtingsverkeer in de winkel, markeringen bij de kassa (1 meter afstand). Ook mogen klanten soms met maximaal één andere persoon naar binnen. De meeste supermarkten zijn hierin minder streng.

Strand, meren, zwembaden en parken

De Franse stranden, meren en zwembaden zijn weer open in de groene gebieden, maar op al deze plekken geldt voorlopig het principe van het ‘dynamisch recreëren’. Dat wil zeggen dat je op het strand of aan een recreatiemeer wel mag rondlopen, zwemmen en sporten, maar niet op handdoeken naast elkaar mag liggen. Naar verwachting wordt deze regel afgezwakt na 21 juni, als de gezondheidssituatie goed blijft.

In parken mag bijna alles weer: wandelen, spelen, sporten en zelfs picknicken (met max. 10 personen).
Franse openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen (volgens tijdslot). 

Naar Frankrijk met de auto: 
Mondkapjes zijn niet verplicht in de auto en er zijn in Frankrijk geen regels over een maximum aantal huishoudens per voertuig. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens bovengenoemde regels. Je mag picknicken op de stopplaatsen (aires de repos) met maximaal 10 personen bijeen.

Verdeling in groene en oranje departementen

Frankrijk maakt sinds 11 mei regionaal onderscheid in de verplichte maatregelen tegen het virus. Op basis van diverse criteria (nieuwe gevallen, beschikbare testen en ziekenhuiscapaciteit) is een landkaart opgesteld met gekleurde departementen.  Op de actuele kaart van Frankrijk zijn er geen rode regio’s meer (behalve de overzeese departementen Mayotte en Guyana). Het hele vasteland is per 15 juni ‘groen’ ook Ile-de-France.

Zodra er nieuws is over de regels in Frankrijk, zullen wij dit hier melden.
Tot dan hopen wij dat iedereen zich welkom voelt en zin heeft in een week (of meer) vakantie in Frankrijk!!

A bientôt in Châtel-Montagne!!.

* deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15-06-2020

frankrijk corona.jpg

Ligging

Châtel-Montagne ligt midden in de schitterende natuur van de streek La Montagne Bourbonnaise, ook wel het groene hart van Frankrijk genoemd, omgeven door bossen, weiden, bergen en heuvels, aan de voet van "Les Monts de la Madeleine".

Dit gebied ligt in het departement Allier (03) in de regio Auvergne.
De kuurstad Vichy ligt op ca. 25 km en de industriestad (textiel) Roanne op ca. 40 km.

 

Op 8 km afstand ligt Le-Mayet-de-Montagne, een klein stadje waar alles aanwezig en verkrijgbaar is. Supermarkt, weekmarkt, bakkers, slagers, banken, dokter, tandarts, apotheek, restaurants, bars, etc.

Meer over de omgeving kunt u hier lezen,....

"Vakantiehuis huren in de Auvergne, Midden-Frankrijk"
Send e-mail
 • Blogger Social Icon
 • Instagram
 • Facebook Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now