Wat te doen?

Châtel-Montagne:

Midden in Châtel-Montagne staat een prachtige 12de eeuwse Romaanse kerk, welke vrij te bezichtigen is. Ook kun je vanuit Châtel-Montagne naar Puy du Roc wandelen. Daar is een processie weg te bewandelen naar de top van Puy du Roc. Helaas is er geen uitzicht meer vanaf daar, omdat de begroeïng niet wordt bijgehouden,...Wel staat er een prachtig Maria beeld aan het begin van de processie weg en op de top een Christus aan het kruis.

 
Cusset & Vichy:

Bij het Office du Tourisme in het centrum van Vichy, kunt u gratis de folder halen voor twee stadswandelingen.
De gouden (d'or) en blauwe (azur) route leiden u door het centrum en de parken van het oude Vichy, langs diverse bronnen en prachtige gebouwen. Elke wandeling heeft ca. 27 bezienswaardigheden

Maar ook de Celestijnse waterbronnen, de Halle des Sources en de Notre Dame des Malades op zich, zijn al een bezoekje waard. Voor meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vichy_(Allier) en natuurlijk de Vichy pagina op deze website.

Vulkanen:

In het aangrenzende departement Puy de Dôme zijn diverse vulkanen te bezoeken. Onder andere de beroemde en gelijknamige vulkaan de Puy de Dôme, welke je ook vanaf het domein in de verte kunt zien. Je kunt met een panorama trein naar de top, en weer terug, of je kiest ervoor om de afdaling te voet te doen (aanrader!!)

https://www.panoramiquedesdomes.fr/

Het educatieve Parc Vulcania is ook erg leuk, maar voor kleine kinderen iets minder geschikt omdat alles Franstalig is. Wel zijn er headsets in andere talen gratis beschikbaar.

https://www.vulcania.com/ 

Nog een aanrader!!
Dan is "Volcan de Lemptégy" een stuk leuker. Hierbij kun je te voet of met een treintje een vulkaankrater bezoeken. Je krijgt een rondleiding over de krater rand, je mag lavastenen meenemen en de tour eindigt met een steengroeve station. Ook zijn er diverse 3D film voorstellingen en een educatief museum.

http://www.auvergne-volcan.com/

 
Le Pal:

Heel groot attractiepark met tevens een zoo erbij. Ook een savanne met olifanten, wildwaterbanen, roofvogelshows, ottershows etc.
Het park is totaal 35 hectare groot en heeft ook een 6-tal restaurants/snacks/buvettes etc. In het hoogseizoen geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

https://www.lepal.com/ 

 
Cascade de la Pisserotte:

Volg vanaf Signablin de D25 richting Arfeuilles. Neem de afslag richting Les Biefs, en volg vanaf daar weer de bordjes naar "Cascade de Pisserote". Parkeer de auto op het P-terrein bij het gehuchtje "La croix du Verger" en volg de wandelbordjes naar de watervallen. Ook leuk: neem een picknick mee en geniet van de watervallen, in het bos, in de schaduw van de bomen. Super leuk om met kinderen te doen. Wel schoenen aandoen, want op je slippertjes is het wel een uitdaging!!

Voor wat topografische informatie: https://monbourbonnais.com/arfeuilles-cascade-de-la-pisserotte/

Forel vissen in Ferières-sur-Sichon

Een middag (of dag) forellen vissen in Ferrières sur Sichon is super leuk!! Er zijn verschillende bassins waar gevist in kan worden en al het vis gareel krijg je daar ter plekke aangereikt. Het enige dat je mee hoeft te nemen is je goede humeur en eventueel een gevulde picknickmand. Alle vis die je vangt wordt na afloop gewogen en voor je schoongemaakt en je gaat naar huis met een tas vol verse forellen, die heerlijk smaken als je ze bijvoorbeeld op de barbecue bereidt. Reserveren wordt aangeraden.
Telefoon: +33 6 47 97 26 94
https://www.allier-auvergne-tourisme.com/equipement/ferrieres-sur-sichon/pisciculture-de-ferrieres-parcours-de-peche/4709010

Château de Lapalisse:

Het kasteel van Lapalisse is écht een bezoekje waard!! Gedeeltelijk bewoond en geheel gemeubileerd. Bezoek onder leiding van een gids.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_La_Palice

 
Domaine de Randan:

Een ruine kasteel met een prachtig landgoed eromheen, waar je een 3km lange wandeling kunt maken. Ook is er een museum.

http://www.domaine-randan.fr/

 
Château de Busset:

Klein kasteel in privé bezit, in een middeleeuws dorpje. Elk jaar is er een lang weekend feest en zijn er middeleeuwse feesten en markten. (meestal half augustus) Het kasteel is te bezoeken.

http://busset.com/

Plan d'eau Saint-Clément:

Bij het plan d'eau kun je echt een hele dag plezier hebben voor weinig. Het is een vrij toegankelijk meertje waar je kunt zwemmen en spelen aan de waterkant. Ook is er een klein buvette (snackbar) waar je ijs, friet, fris & bier kunt verkrijgen. Ook kun je hier kano's en waterfietsen huren of suppen. De tickets voor het "parc aventure" zijn hier ook verkrijgbaar.
Het is gelegen op slechts een steenworp afstand van het domein, hemelsbreed op nog geen 2 km. Als je vanaf het domein rechtsaf de D25 oprijdt, ga je de eerste weg links en direct weer links. Je komt dan bijna vanzelf bij het meer uit!!

https://www.allier-auvergne-tourisme.com/plan-d-eau/le-mayet-de-montagne/plan-d-eau-de-saint-clement/5505991

En er zijn ook nog tal van andere leuke uitstapjes te bedenken, zoals het Château van Billy, het Fête Médiévale in Souvigny, het mosterd stadje Charroux, richting Roanne via Les Monts de Madeleine om wijn te kopen bij één van de vele wijnboeren, vissen en kanovaren op de rivier de Besbre, zwemmen in het meer van Saint-Clément, een dagje naar de paardenrennen in Vichy en of gewoon heerlijk in je luie stoel genieten van de rust, de mooie natuur en de zon!!

Eglise Romane Châtel-Montagne
Les Célestins
Volcan de Lemptégy
Cascade de Pisserote
Foto 07-08-2019 19 53 18.jpg
Château de Lapalisse
Château Busset