top of page

Wat is er te doen?

MTB / ATB / VTT

De routes zijn veelal rondritten, dus met hetzelfde begin en eindpunt. Enkele kunnen zelfs vanuit de vakantiewoningen worden gestart, andere starten op een paar kilometer (fiets)afstand en als men eerst met de auto naar het startpunt kan/wil gaan, dan is er nog veel meer keus!

Op de website van Utagawa VTT kunt u zoeken naar "Le Mayet-de-Montagne om routes in de omgeving te vinden.

Wandelen

Er zijn ook talloze wandelroutes in deze omgeving. Ter plekke is een map met circa vijftien routes in de omgeving. Variërend van drie tot zes uur wandelen. Maar er zijn ook diverse wandelingen tussen de 1 à 2 uur die u direct vanaf het domein kunt maken. Deze zijn makkelijk te doen met kinderen maar ook als hardlooproute zeer geschikt. U ziet veel moois in de nabije omgeving en u bent er even helemaal uit.

Ook zijn er wandelkaarten te koop en/of boekjes. Hier staan alle officiële bewijzerde routes vermeld, inclusief tijden, stijgings- en dalingspercentage, afstanden etc. Zo loopt de bekende GR3 route dwars door de Montagne Bourbonnaise én Châtel-Montagne, en is er zelfs een extra lus "bedacht" aan deze bekende route: de GR3A

Wandelroutes

Foto 09-08-18 16 21 27.jpg

La Lodge des Gardes

In de winter is la Lodge des Gardes een skigebied en en in de zomer een recreatiepark.

 

Skiën

Dit kleinschalige skigebied ligt op 23 minuten autorijden bij ons vandaan! Route er naar toe: https://maps.app.goo.gl/ccaPNhL9EQaZrM7C9 Het skigebied ligt in het hart van la Montagne Bourbonnaise in het departement Allier in de regio Auvergne Rhône-Alpes. Het ligt ten noorden van het Centraal Massief in een driehoek van Vichy, Roanne, Clermont-Ferrand. 

 

De pistes bevinden zich in het hart van het staatsbos van Assisi, aan de kant van de Pierres du Jour, het hoogste punt van de Monts de la Madeleine. Het skigebied strekt zich uit van 1050 tot 1160 meter. Een skigebied dat voor iedereen toegankelijk is voor groot en klein. Er zijn vijf pistes met drie moeilijkheidsgraden: drie groen, één blauw en één rood. Met een skischool is het resort ideaal om de kleintjes met plezier skiën te leren, maar ook om rodelbanen te delen op de speciale gratis toegankelijke helling.

 

Het skigebied Loge des Gardes is uitgerust met drie sleepliften en een transportband voor beginners. 

Een skischool gerund door een door de staat gecertificeerde instructeur en zijn team bieden ook skilessen aan. Je kunt er ook snowboarden, sleeën, sneeuwschoenwandelen en er is een speciale en gratis rodelbaan beschikbaar voor kinderen en volwassenen. (Onder volledige verantwoordelijkheid van begeleiders)

 

Recreatiepark

Het recreatiepark ligt aan de poorten van de Auvergne, in het uiterste zuiden van Allier, op de grens van de Loire en de Puy-de-Dôme.

Activiteiten voor jong en oud: All-terrain scooter tracks, fatweel, skydive, mountain board, maar ook tubing of X-Raycer afdalingen, quad circuit, zipline stunts, kinderparcours in de bomen met mini zipline, springtoren, rodelen in de bomen of 3G Ejection.

Le Pal

Heel groot attractiepark met tevens een zoo erbij. Ook een savanne met olifanten, wildwaterbanen, roofvogelshows, ottershows etc. Het park is totaal 35 hectare groot en heeft ook een 6-tal restaurants/snacks/buvettes etc. In het hoogseizoen geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Vulkanen

In het aangrenzende departement Puy de Dôme zijn diverse vulkanen te bezoeken. Onder andere de beroemde en gelijknamige vulkaan de Puy de Dôme, welke u ook vanaf het domein in de verte kunt zien. U kunt met een panoramatrein naar de top, en weer terug, of u kiest ervoor om de afdaling te voet te doen (aanrader!)

Het educatieve Parc Vulcania is ook erg leuk, maar voor kleine kinderen iets minder geschikt omdat alles Franstalig is. Wel zijn er headsets in andere talen gratis beschikbaar.

"Volcan de Lemptégy": hier kunt u te voet of met een treintje een vulkaankrater bezoeken. Je krijgt een rondleiding over de krater rand, je mag lavastenen meenemen en de tour eindigt met een steengroeve station. Ook zijn er diverse 3D film voorstellingen en een educatief museum.​

Cascade de la Pisserotte

Volg vanaf Signablin de D25 richting Arfeuilles. Neem de afslag richting Les Biefs, en volg vanaf daar weer de bordjes naar "Cascade de Pisserote". Parkeer de auto op het P-terrein bij het gehuchtje "La croix du Verger" en volg de wandelbordjes naar de watervallen. Ook leuk: neem een picknick mee en geniet van de watervallen, in het bos, in de schaduw van de bomen. Super leuk om met kinderen te doen. Wel schoenen aandoen, want op je slippertjes is het wel een uitdaging!

Voor wat topografische informatie: https://monbourbonnais.com/arfeuilles-cascade-de-la-pisserotte/

Forel vissen in Ferières-sur-Sichon

Een middag (of dag) forellen vissen in Ferrières sur Sichon is super leuk! Er zijn verschillende bassins waar gevist in kan worden en al het visgareel krijgt u daar ter plekke aangereikt. Het enige dat u mee hoeft te nemen is een goed humeur en eventueel een gevulde picknickmand. Alle vis die u vangt wordt na afloop gewogen en voor u schoongemaakt en u gaat naar huis met een tas vol verse forellen, die heerlijk smaken als u ze bijvoorbeeld op de barbecue bereidt.

Plan d'eau Saint-Clément

Bij het plan d'eau kunt u echt een hele dag plezier hebben voor weinig. Het is een vrij toegankelijk meertje waar u kunt zwemmen en spelen aan de waterkant. Ook is er een klein buvette (snackbar) waar u ijs, friet, fris & bier kunt verkrijgen. Ook kunt u hier kano's en waterfietsen huren of suppen. De tickets voor het "parc aventure" zijn hier ook verkrijgbaar.
Het is gelegen op slechts een steenworp afstand van het domein, hemelsbreed op nog geen 2 km. Als u vanaf het domein rechtsaf de D25 oprijdt, gaat u de eerste weg links en direct weer links. U komt dan bijna vanzelf bij het meer uit!

En er zijn ook nog tal van andere leuke uitstapjes te bedenken, zoals het Château van Billy, het Fête Médiévale in Souvigny, het mosterd stadje Charroux, richting Roanne via Les Monts de Madeleine om wijn te kopen bij één van de vele wijnboeren, vissen en kanovaren op de rivier de Besbre, zwemmen in het meer van Saint-Clément, een dagje naar de paardenrennen in Vichy en of gewoon heerlijk in uw luie stoel genieten van de rust, de mooie natuur en de zon!

Cusset & Vichy

Bij het Office du Tourisme in het centrum van Vichy, kunt u gratis de folder halen voor twee stadswandelingen. De gouden (d'or) en blauwe (azur) route leiden u door het centrum en de parken van het oude Vichy, langs diverse bronnen en prachtige gebouwen. Elke wandeling heeft ca. 27 bezienswaardigheden

Maar ook de Celestijnse waterbronnen, de Halle des Sources en de Notre Dame des Malades op zich, zijn al een bezoekje waard. Voor meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vichy_(Allier) en natuurlijk de Vichy pagina op deze website.

Château de Lapalisse

Het kasteel van Lapalisse is écht een bezoekje waard!! Gedeeltelijk bewoond en geheel gemeubileerd. Bezoek onder leiding van een gids.

Domaine de Randan

Een ruïne kasteel met een prachtig landgoed eromheen, waar je een 3km lange wandeling kunt maken. Ook is er een museum.

Château de Busset

Klein kasteel in privé bezit, in een middeleeuws dorpje. Elk jaar is er een lang weekend feest en zijn er middeleeuwse feesten en markten. (meestal half augustus) Het kasteel is te bezoeken.

Kerst

Voor de kerst heeft u hier in de omgeving heel veel gezellige kerstmarkten. Er zijn dan ook videoprojecties in kerstsfeer die op de kerken worden geprojecteerd, erg leuk om te zien. Bovendien hebben veel dorpskernen en bewoners hun huizen en tuinen in uitbundige kerstsfeer verlicht.

bottom of page