top of page
IMG_20210923_175634210_HDR.jpg

Met je hond op vakantie naar Frankrijk

Regels en richtlijnen

Je gaat met je hond(en) op reis. Controleer van te voren of dit mogelijk is en of er eventueel extra regels zijn. Vraag dit na bij de NVWA of bij de de instanties van het land waar je heen reist. Je kunt ook kijken op de website van Nederland Wereldwijd voor actuele reisadviezen.

Huisdierenpaspoort en vaccinatie Rabies

Wanneer je jouw hond mee naar Frankrijk wil nemen, moet je je houden aan de Franse wet- en regelgeving. . Let daarbij op het volgende:

 

  • Honden moeten geïdentificeerd kunnen worden via een elektronische chip of tatoeage.

  • Honden moeten een geldige inenting tegen rabiës hebben en je dient het Europees huisdierenpaspoort bij je te hebben op reis.

  • Huisdieren jonger dan 3 maanden én huisdieren die geen geldige inenting tegen rabiës hebben, mogen Frankrijk niet in.

  • Huisdieren die voor de allereerste keer een rabiësinenting hebben gehad, mogen Frankrijk pas 21 dagen na de inenting in.

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

Vecht- en waakhonden

Voor vecht- en waakhonden bestaan aparte regels en voorwaarden. Het is niet altijd mogelijk is om deze honden mee te nemen naar Frankrijk. Deze honden, die als mogelijk gevaarlijk worden gezien, zijn onderverdeeld in twee categorieën:

Categorie 1:

Honden die vallen onder categorie 1 worden niet toegelaten tot Frans grondgebied. Het betreft bepaalde kruisingen die niet staan ingeschreven in een stamboek dat erkend wordt door het Franse Ministerie van Landbouw en die qua uiterlijk lijken op:

  • Pitbulls en kruisingen met de American Staffordshire Terrier;

  • Boerbulls en kruisingen met de Mastiff;

  • Kruisingen met de Tosa.

Categorie 2:

De volgende honden met een stamboom vallen onder categorie 2:

  • American Staffordshire Terriër;

  • Tosa;

  • Rottweiler en kruisingen met de Rottweiler.

Meer informatie over de categorieën en voorwaarden:

Mag een hond in Frankrijk los lopen?

Franse honden zijn niet echte loslopers. Welke mogelijkheden je treft, hangt af van waar je bent. Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor loslopende honden.

Veel Fransen houden hun hond aan de lijn. Want traditioneel gezien waren honden in bosrijke gebieden jachthonden of waakhonden en daar zijn mensen bang voor. Ga dus met takt om met iedereen die je in het bos tegenkomt en geen honden bij zich heeft. 
In de steden zijn losloop­gebieden aangegeven. In bossen in wandel­gebied­en staat het ook aangegeven of/en wanneer je hond los mag. Staat het er niet, dan mag een hond vaak op de paden los, mits hij op de paden blijft en onder appèl staat. In het voorjaar (maart - mei: wanneer het wild jonkies heeft) moeten honden altijd aangelijnd blijven. 

Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters.

Nationale Natuurparken

In Nationale Natuurparken in Frankrijk zijn honden over het algemeen verboden, en zelfs aangelijnd niet welkom. Check voor je bezoek aan een nationale natuurpark de daar geldende regels. 

Stranden

Wanneer je in Frankrijk jouw hond mee naar het strand wilt nemen, kan het zijn dat deze op bepaalde plaatsen niet altijd worden toegelaten. Door contact op te nemen met het Office du tourisme van de plaats waar je naartoe gaat, krijg je snel alle benodigde informatie. Zij kunnen je vertellen waar je al dan niet met je hond naar het strand kunt gaan. Op bepaalde stranden zijn honden bijvoorbeeld wel toegestaan, maar alleen aangelijnd of tijdens bepaalde perioden.
Voor de contactgegevens van de plaatselijke Offices du Tourisme in Frankrijk kun je terecht op de website: www.tourisme.fr

Horeca

Over het algemeen zijn in de horeca in Frankrijk honden niet welkom. Wil je tijdens je vakantie toch gezellig ergens een hapje eten of een goed glas Franse wijn drinken? Châtel-Montagne biedt een oppasservice voor honden, zodat jij er lekker even op uit kan.

Honden in het openbaar vervoer in Frankrijk

Trein

Het is mogelijk de hond mee te nemen in de trein in Frankrijk, maar je moet wel toestemming hebben van je medereizigers. Daarbij moet de hond aangelijnd zijn evenals van een muilkorf zijn voorzien.
Een kleine hond (onder de 6 kg) moet vervoerd worden in een afgesloten tas of mand waarvan de afmetingen niet meer bedragen dan 45x30x25 cm. Heb je een grote hond? Dan betaal je de helft van de prijs van een 2e klas kaartje.

Bus, tram en metro

Om de reizigers niet te hinderen, zijn (grote) honden over het algemeen verboden in het openbaar vervoer. In de Parijse RER mag de hond (aangelijnd met muilkorf) mee voor de helft van de prijs.

Taxi

De meeste taxichauffeurs weigeren honden. Het is daarom raadzaam van tevoren bij de betreffende taximaatschappij te informeren of de hond ook mee kan reizen.

Honden in de auto

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Frankrijk geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

bottom of page